Kennisbasis
KENNISBASIS EERSTEGRAADS LERAREN KUNSTGESCHIEDENIS, CKV EN KUNST ALGEMEEN (WO)
Via de links ziet u literatuuroverzichten van de kennisbasis vakdidactiek, theorie van kunst algemeen en van het kunst analyseren voor eerstegraads docenten (WO).
- Literatuur kennisbasis vakdidactiek van de kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing
- Literatuur kennisbasis theorie van kunst algemeen
- Literatuur kennisbasis theorie van het kunst analyseren
BEROEPSVAARDIGHEDEN VOOR EERSTEGRAADS LERAREN IN DE KUNSTVAKKEN (WO)
Bij ILO-UvA zijn eindtermen geformuleerd, waaraan eerstegraadsdocenten kunsttheorie moeten voldoen. Om dat vast te kunnen stellen, zijn bij deze eindtermen ook handelingsindicatoren benoemd. Deze zijn beschreven in onderstaande bijlage.
- Eindtermen en handelingsindicatoren eerstegraads docenten Kunsttheorie
- Beroepsvaardigheden eerstegraads docenten ‘Productive pedagogies’ en het observatie instrument voor het vaststellen van de beroepsvaardigheden van Van de Grift en Van der Wal (2010).
KERNTEKSTEN VAKDIDACTIEK KUNSTTHEORIE
- Leder H., Belke B., Oeberst, A., & Augustin, D. (2004). A model of aesthetic appreciation and esthetic judgements. In British Journal of Psychology, 95, pp. 489-508, te downloaden via deze link. Voor context informatie in relatie tot kunsteducatie zie evt. ook deze link
- Bullot, N. J., & Reber, R. (2013). The artful mind meets art history: Toward a psycho-historical framework for the science of art appreciation. Behavioral and brain sciences, 36(2), 123-137. Zij leggen daarin een verband tussen de kunsthistorische kennis van beschouwers en hun waardering voor kunst. De verbinding die zij leggen tussen de kunsthistorische kennis en de waardering werd/wordt in het wetenschappelijk onderzoek naar de waardering van schoonheid/kunst vaak niet gelegd. Nederlandse samenvatting van de kern door M.T. van de Kamp.
- Flowtheorie van Csikszentmihalyi FLOW is een optimale ervaring:“De toestand waarin mensen dermate betrokken zijn bij een activiteit dat ze alles om hen heen vergeten. Deze ervaring is zo positief dat het de moeite waard is om deze te herhalen zonder de noodzaak van een externe beloning.” Zie ook het model van The Hook
HERZIENE TAXONOMIE VAN BLOOM
De herziene taxonomie van Bloom is een belangrijk instrument voor het bepalen van leerdoelen en leeractiviteiten en voor het evalueren daarvan.
- Herziene taxonomie van Bloom (Ned. Vert. M.T. van de Kamp, 2012)
- Bloom_uitleg_compact_M.T. vd Kamp_2018 In deze pdf van een powerpointpresentatie, kunt u de compacte uitleg van Bloom vinden.
- Bloom_hulpmiddel voor docenten Dit hulpmiddel is een Ned. Vert. van een Bloom’s Teacher Planning Kit van JAM2804.
- Krathwohl, D. R. (2001). A revision of Bloom’s taxonomy: an overview. Theory into practice, 41(4), 212-218.
- Mayer, R. E. (2001). Rote versus meaningful learning. Theory into practice, 41(4), 226-232.
HOGEREORDE DENKVAARDIGHEDEN
- Denkvaardigheden uit The Parallel Curriculum. Tomlinson, C. A., Kaplan, S. N., Renzulli, J. S., Purcell, J., Leppien, J., & Burns, D. (2002). The parallel curriculum: A design to develop high potential and challenge high-ability learners. Corwin Press.
HYBRIDE KUNSTEDUCATIE
- Reader doorlopende leerlijn hybride kunsteducatie
- Compacte uitleg in artikel in kunstzone. Van de Kamp, M. T. (2014). Hybride kunsteducatie. Kunstzone (5)
- Kunst leerdoelen
- Kunst taxonomieën
- Kunst leeractiviteiten
- van kunst-leeractiviteiten naar kunst-werkvormen (voorbeelden)