Tips - Intro


TIPS

Op deze pagina willen we leuke en interessante tips voor docenten in de kunstvakken tonen. Daarbij zullen we bijvoorbeeld tips voor gespecialiseerde boekhandels, leestips, kijktips maar ook tips voor lesmateriaal zoals spellen aangeven.

 

WAAROM HEBBEN WE KUNST NODIG?  In de volkskrant een interview met filosoof Alain de Botton: "Kunst is een geconcentreerde dosis van goede dingen in de wereld. Het herinnert ons aan wat liefde is, wat creativiteit is, goedheid, vrijheid. Kunstwerken kunnen ons leven beter maken, deels omdat we emoties herkennen, en deels omdat we opnieuw in aanraking komen met emoties die we verloren waren. We moeten zo vaak sterk zijn dat we steeds slechter worden in zacht en aardig zijn. Kunst nodigt ons uit weer aardig te zijn.' Interessante insteek van de Botton. Zijn pleidooi om meer aandacht te besteden aan datgene wat menselijk en herkenbaar is in kunst is waardevol, zeker als aanknopingspunt om kunst voor een breder publiek toegankelijk te maken. Maar iedere kunstenaar, kunstdocent of kunsthistoricus weet dat de specifieke vormgeving, het leren zien van details in de vormgeving van kunst ('dat ingewikkelde technische gedoe' dus) het kijken naar kunst nu juist bijzonder en boeiend maakt. Een leerling gaf aan op de vraag: Wat zou je willen leren in het museum? "Ik zou meer en beter willen leren zien wat ik zelf nog niet zie.lees meer kijk ook op de website: art as therapy

 

 

GESPECIALISEERDE BOEKWINKELS, CD/DVD WINKELS OVER KUNST Bestelt u bij hen zodat we deze specialistische winkels kunnen behouden om daar veel nieuwe inspiratie op te kunnen doen? Bij voorbaat bedankt! Op weg naar het DeLaMar theater, de Stadsschouwburg Amsterdam, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam  of het Concertgebouw is het de perfecte manier om alle boekenbonnen, cd-bonnen en cadeubonnen uit te geven en meteen ook nog nieuwe inspiratie en kennis op te doen. Veel van de boeken die voor de vakinhoudelijke literatuur en voor de vakinhoudelijke literatuur voor kunstanalyse zijn aangeven, zijn hier gekocht.

 • International Theatre and filmbookshop Ongetwijfeld de meest gespecialiseerde boekhandel met boeken over theater, film, dans, opera, musical met ook een uitgebreide collectie DVD's over film, dans, theater en musical. Leidseplein 26 in Amsterdam (in de stadsschouwburg). Zij hebben ook een uitstekende website waarop je boeken snel kunt vinden en bestellen.
 • Broekmans & Van Poppel Voor de muziekcollega's een bekend adres in Amsterdam en Utrecht. Zij hebben een bijzonder gespecialiseerde collectie bladmuziek, muziekcd's en muziekDVD's (Klassieke muziek, Opera en dans). Zij hebben eveneens een goede website voor bestellingen.
 • Boekhandel Robert Premsela is een van de meest gespecialiseerde kunstboekhandels te vinden. Ook deze boekhandel heeft een goede website voor bestellingen.

     modern art memory game                                                            

 

ACTIEF EN SPELENDERWIJS LEREN

KUNSTGESCHIEDENIS EN KUNST ALGEMEEN: MODERNISME EN POSTMODERNISME

  

 • In het Victoria & Albert Museum zijn in de afgelopen jaren interessante tentoonstellingen geweest, waaronder een grote tentoonstelling over het Modernisme en momenteel over het Postmodernisme. Bij deze exposities zijn boeken en DVD's en CD's uitgegeven met muziekfragmenten, videofragmenten, met achtergrondliteratuur. http://www.vam.ac.uk/ 

 

                    

LITERATUURSUGGESTIES

 • Hans den Hartog Jager. Dit is Nederland. Nederland in 80 schilderijen. ook Haai op sterk water van dezelfde auteur is de moeite waard.
 • Joost Zwagerman. Alles is gekleurd. Inspirerende teksten over kunst, literatuur en popcultuur.
 • Rudi Fuchs. Kijken. Een leesboek over kunst.
 • Het geheim van Hollywood. Paul Ruven brengt het geheim van Hollywood terug tot 8 stappen.
 • Setting up your Shots. Jeremy Vineyard laat aan de hand van tekeningen heel goed zien hoe je in filmshots een verhaal kunt visualiseren. Goed om te leren analyseren, maar ook voor het leren maken van films.  
 • Joke van Leeuwen. Een halve hond heel denken. Leren kijken op een speelse manier.
 • Ted van Lieshout. Papieren Museum. Deel 1, 2 en 3. en Stilleven.  Een frisse kijk op kunst door Ted van Lieshout beschreven voor jongere kinderen/leerlingen.
 • Kunst Aufršumen. Dat is beelden analyseren op een verfrissende manier door Urs Wehrli.

 • Art Now vol 1, 2 en 3.Taschen heeft een reeks met boeken over hedendaagse kunst, getiteld Art Now.

 • Trespass. A History of Uncomissioned Urban Art. Carlo McCormick, Marc and Sara Schiller, Ethel Seno. Taschen uitgave over street art. Voor Street Art nog de tips: het boek van Banksy: Wall and Piece, de DVD van Banksy: Exit Through the Gift Shop, zijn zwemmende vissticks op youtube http://www.youtube.com/watch?v=kZw2fvw5DGE  En van Shepard Fairey: Obey, Supply and Demand.

                  

DVD SUGGESTIES

 • Danstijd. Een DVD met fragmenten van dans, uitgegeven door het TIN. http://www.theaterinstituut.nl/Theater-Instituut-Nederland/Mediatheek-Educatie/Educatie/DVD-DansTijd
 • Speelstijlen en Acteren. Loek Zonneveld. Het valt voor veel ckv en kunst algemeen docenten niet mee om goede fragmenten van theater te tonen aan leerlingen. Loek Zonneveld heeft daarom een DVD met fragmenten samengesteld. Te bestellen via: http://www.loekzonneveld.nl/video/video.htm
 • Leaving home. Simon Rattle. Dit is een zevendelige serie over moderne muziek, waarin Simon Rattle op een hele heldere manier de belangrijke ontwikkelingen en thema's in de moderne muziek laat horen.
 • Great Artists. DVD met daarop korte fragmenten waarin Tim Marlow helder en inspirerend vertelt over grote kunstwerken en kunstenaars.
 • The Power of Art. Simon Schama heeft een eigen selectie van kunstenaars & meesterwerken uitgekozen, en vertelt op een boeiende manier daarover, al zijn er ook zeker kritische kanttekeningen te maken over zijn interpretatie. Vooral zijn inleidingen op elke kunstenaar zijn prachtig om te analyseren als docent.
 • How Art Made the World. De Kunst en cultuurgeschiedenis op een bijzondere manier verteld door Nigel Spivey, populariserend, en daardoor volgens sommigen discutabel.
 • Film & Ballet.  La Danse : Le Ballet De L'opťra De Paris - Frederick Wiseman/ Romeo And Juliet - Paul Czinner Ė Engeland / Ballets Russes - Dan Geller & Dayna Goldfine / The Red Shoes [gerestaureerde versie] Michael Powell & Emeric Pressburger. Vier films over dans. De moeite waard. De DVD met een reconstructie van het ballet van Le Sacre, is te bestellen via: http://www.bol.com/nl/p/dvd/le-sacre-du-printemps/1002004006761474/index.html#product_overview
 • Videoclips. Directors Label. Fantastische muziek videoclips op DVD uitgebracht door het directors label. Van Chris Cunningham, Anton Corbijn, Jonathan Glazer, Mark Romanek, Spike Jonze, Stephane Sednaoui, Michel Gondry. Info: http://www.palmpictures.com/director.html
 • Art Safari. Interviews door Ben Lewis met hedendaagse kunstenaars. http://homevideo.icarusfilms.com/new2009/arts.html

CD MET HOORCOLLEGES

ONLINE BRONNEN Er zijn veel online-bronnen beschikbaar voor docenten, studenten en leerlingen.

 

WEBSITE MET VEEL VIDEOFILMS OVER KUNST

 • Art 21. Kunst in de eenentwintigste eeuw, van PBS. Afleveringen zijn helemaal te volgen via internet. http://video.pbs.org/program/1217143847/. Mooie inspirerende thema's voor productieve opdrachten: Transformation, Ecology, Systems, Paradox, Protest, Romance, Structures, Compassion, Fantasy, Avatars etc.